Tegoroczna Pielgrzymka Ludzi Pracy mimo deszczu i chłodu zgromadziła na Jasnej Górze prawie 30 tysięcy osób z całej Polski. „Matka sprawiedliwości społecznej nauczycielką miłosierdzia” – to hasło przyświecało 35. Pielgrzymce Ludzi Pracy.

Na Wałach Jasnogórskich pod przewodnictwem ks. abp Józefa Kupnego – krajowego duszpasterza Ludzi Pracy została odprawiona uroczysta Eucharystia.

Przed Mszą św. Piotr Duda upomniał się o wolne niedziele: „Jesteśmy tutaj, u progu Jasnogórskiej Pani, aby modlić się i dziękować za pracę, za bezpieczną pracę i za sprawiedliwość społeczną. Dzisiaj mogłoby być nas tu więcej, ale wielu z nas, szczególnie kobiet, musi pracować, i to w hipermarketach, niekoniecznie w sklepach pierwszej potrzeby. Dlatego z tego miejsca po raz kolejny apeluję: 500 plus to nie wszystko, dopełnieniem programu jest dbałość o rodzinę, bo niedziela jest dla Boga i rodziny.”

Szef Solidarności przypomniał zebranym, że wrześniowa pielgrzymka na Jasną Górę, która została zapoczątkowana przez ks. Jerzego Popiełuszkę jest też wypełnieniem jego testamentu.

– Nie chciejcie ojczyzny, która was nic nie kosztuje – to słowa św. Jana Pawła II, słowa, które były w sercu bł. ks. Jerzego, bo ojczyzna kosztuje! Bł. ks. Jerzy oddał za nią życie. My, ludzie Solidarności, na co dzień realizujemy jego testament, a także testament roku 1980 – tych wszystkich porozumień, które zostały spisane, ale nie do końca wypełnione – mówił do pielgrzymów Piotr Duda.

Tegoroczna 35. Pielgrzymka Ludzi Pracy na Jasną Górę została zorganizowana przez „Solidarność” Regionu Podbeskidzie. Z Dębicy było 22 autokary.

Dodano: 21 września 2017